top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Když se vaří žába

Ondráček dnes ohlásil, že odstoupí z funkce v komisi pro kontrolu GIBS. Malá výhra? Jistě, ale dlouhodobé řešení současného problému to nenabízí. Současný problém totiž zdaleka není komunista v kontrolní komisi. Současný problém je politické hnutí, které na nás několik let testuje, co si může dovolit.

Dostali jsme se do situace, kdy největší politickou silou je hnutí, které je fakticky ovládané jediným mužem, existuje v něm minimální názorová pluralita a navíc nemá žádný politický program. Jediným kompasem hnutí ANO jsou průzkumy veřejného mínění. Andrej Babiš to dokonale ukázal nyní, právě u kauzy Mlátička.

Nalijme si čistého vína. Bez hlasů ANO by se nemohlo stát, že Ondráček obsadí slíbený post a hlas ANO je téměř stoprocentně hlasem jejich "šéfa". Co tomu hlasování ovšem předcházelo, bylo "naťukávání" veřejnosti všemožnými kontroverzními výroky z řad ANO, Komunistů, ale i SPD, které Babiš momentálně potřebuje. Výroky dalece za hranou slušné společnosti, které ale vyvolávaly minimální reakci ze strany občanů, proto se Babiš začal domnívat, že může bez problémů vyměnit politickou podporu za kontroverzní jméno na vysokém postu.

Naštěstí se přepočítal a reakce byla masivní (díky za ní!). Co ale udělal Andrej? Okamžitě otočil, osočil ostatní strany a pasoval se do role zachránce situace. To když prohlásil, že sám navrhne, aby Ondráčka sněmovna odvolala. Není náhodou, že hlasování o zvolení Ondráčka bylo na poslední chvíli přesunuté, aby chybělo co nejvíce opozičních poslanců, a už vůbec není náhodou, že chyběl sám Babiš. Jen díky tomu, že se od hlasování distancoval, si vytvořil půdu pro povolební spin. A že má na spinování důležitých informací tým jako nikdo jiný!

Je dobře, že reakce společnosti přišla, ale prosím, neskončeme u ní. Musíme konečně přestat hrát s Babišem tuhle hru, masivně podpořenou "jeho" médii. Musíme přestat být tou žábou, která se postupně uvaří, když jí budete zahřívat vodu. Musíme vyskočit, jakmile se škrtne. A pokaždé, když se škrtne.

Ilustrace od Richarda Cortése. Sledujte jeho práci pro Lidové noviny!

Ilustrace od Richarda Cortése. Sledujte jeho práci pro Lidové noviny!

Zpět na kategorie

bottom of page