top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Test: Komu se podobáš? Výsledek tě překvapí!

Ok, zapínám #hejt...

Mám na Facebooku až pozoruhodně inteligentní sociální bublinu, tak předem říkám, že většiny z vás se tenhle hejt ani netýká. Můžete ho ale vytisknout na tvrdou čtvrtku, párkrát ho přeložit a nafackovat lidem, kteří svojí neuvěřitelnou naivitou a důvěřivostí (libovolně vyměňte za hloupost) ohrožují nejenom vlastní, ale také vaši bezpečnost na internetu? Děkuji!

Je to stěží pár týdnů, co vyplavalo na povrch, že společnost Cambridge Analytica těžila ohromné množství dat na Facebooku a ty následně využívala k ovlivňování politiky v několika zemích, včetně Česka. Jak je získala? No nemusela se moc snažit! Prostě lidem nabídla možnost zkusit si různé kvízy a testy, u kterých byla podmínka, že povolíte přístup ke svému profilu a některým funkcím (něco vám to připomíná?).

Není to nic nového ani divného. Na tom Facebook funguje. Anonymizovaná data uživatelů se nabízejí pro dokonale přesné cílení reklamy - to vídáte na svém feedu dennodenně. Je ale k***a rozdíl, když ty data sami a vědomě poskytnete konkrétní důvěryhodné firmě nebo značce (třeba tak, že jí lajknete status, stránku, komentujete nebo použijete přihlášení Facebookem k jejich webu), a když svojí naivitou šíříte spam nebo umožňujete pochybným aplikacím a podvodným stránkám získávat data o všech vašich virtuálních přátelích.

PŘÍKLAD 1: Clickbait a phishing

Hele. Fakt jste tak mimo, že kliknete na odkaz ve zprávě, napsaný lámanou češtinou, ve kterém stojí, že uvidíte něčí sex tape, video o vás nebo "šokující" informaci, která je tak šokující, že stačí IQ brambory, aby člověk poznal, že je to úplná p******a? Dobře, možná jste na pět vteřin vypnuli hlavu ale teď jste na webu, který má divnou adresu, divný obsah, spoustu pop-up oken a reklam... Fakt to není signál pro to, otočit se a odejít?

Když se začnete proklikávat, stane se přesně toto: jedna z reklam je ve skutečnosti skryté tlačítko, na které když kliknete, povolíte stránce přístup k vašemu FB účtu a umožníte jí převzít kontrolu. A stránka pak jde, a vašim jménem spamuje další lidi, z nichž spousta udělá stejnou hloupost, díky čemuž se spam neustále šíří. Pak stačí získané přístupy prodat nějakým podvodníkům, kteří vašim jménem vyzvou kamarády, aby jim poslali peníze, telefonní číslo... cokoliv. Gratuluji, právě jste potenciálně ohrozili maily, bankovní účty a všechno s tím spojené a to kohokoliv, kdo je ve vašich přátelích. Dejte si facku!

PŘÍKLAD 2: Komu se podobáš?

Znáte ty kvízy, kterými je Facebook prosycený, že jo? Rozumím. Je to prča a cool, zjišťovat, kdo z přátel tě tajně miluje, komu se podobáš a jak bys vypadal na obalu magazínu. Ale tím, že se přihlásíš do aplikace svým účtem a povolíš jí přístup, děláš nejenom úplně to samé, co ten chudák tady nahoře, ale navíc to děláš naprosto vědomě. Nikdo tě nepodvedl. Podmínky sis mohl přečíst a nemusel jsi s nimi souhlasit. Ale tys prostě musel vědět, že tě miluje Jarmila a vypadáš jako Robert de Niro... Gratuluji. Skoč do zdi.

PŘÍKLAD 3: Neuvěřitelné výhry za pouhé sdílení a lajk!

Zájezd za 85 000,- Kč, a přitom stačí jenom párkrát zvednout ukazováček na myši? Proč to nezkusit, třeba to jednou vyjde. Nevyjde! Jednak je tenhle typ soutěží zakázaný Facebookem a tak je takový příspěvek smazaný často dřív, než soutěž doběhne, ale hlavně: 99,999999 % z těch soutěží jsou jednoduše podvod. Mají jediný cíl: abyste dali "lajk" stránce, která když nasbírá dostatečný počet fanoušků, smaže veškerý obsah, majitel jí prodá a stránka se pak přejmenuje na něco, co nyní nevědomky sledujete, a divíte se, jak se vám to ve feedu vzalo. A občas docela pekla - jako pár let zpátky, kdy se tak kupovaly desetitisícové stránky, aby se přes noc změnily na fankluby extrémních politických stran.

Přitom jsou podobné soutěže skutečně k nalezení i na stránkách reálných firem, ale stačí koukat na základní věci, abychom to odlišili: A) Profilová fotka. Podvodné stránky nemají vlastní logo ani grafiku. Většinou používají fotku nalezenou na Googlu bez jakékoliv úpravy. B) Informace. Je u stránky web organizace? Základní bio firmy? Není? Tak to k***a ignorujte! C) Lajky a šíření jako podmínka soutěže? Ano, sem tam se k tomu sníží i zavedená značka, ale je to první signál, který říká, že je něco špatně. Asi jako když v titulku článku najdete větu "...a média o tom mlčí".

Facebook není dobrý ani zlý. Je to nástroj, stejně jako kladivo. A je na vás, jestli budete zatloukat hřebíky, nebo lidem rozbíjet hlavy. Takže až dokončíte poslední skok proti zdi, zkuste to začít aplikovat do vašeho běžného dne, ano? Díky, že myslíte na své virtuální přátele!

Hejt Off.

Zpět na kategorie

bottom of page