top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Koblihový paradox

Říkám tomu KOBLIHOVÝ PARADOX...

Učí nás jednu důležitou věc: Pokud vás současná situace ve vládě sere, může vás utěšit skutečnost, že se vás nejspíš zas tak moc nedotkne. Nejvíc se dotkne právě těch lidí, kteří jí způsobili.

Paradox je to proto, že lidé, co volí autoritáře a extrémisty, často nevolí vize. Jen chtějí, aby "to někdo nandal" elitám. Aby umlčel městské liberály. Stačí se podívat do internetových diskuzí, kde se nejeden volič ANO a SPD rozplývá blahem, že "kavárna konečně kvičí". Přitom vyšší středí třída je díky vzdělání, jazykové výbavě, situování do většího města a kvalitním kontaktům jen velmi málo ovlivnitelná nesmyslnými zákony a společenským úpadkem.

Městský liberál se nebude mít další čtyři roky hůře. Kafe mu nezdraží, internet mu neomezí, cestovat mu nezakáží. Cizinců se nebojí. Pár jich má za sousedy, někteří jsou dobří kamarádi. A práci za něj nebude dělat Ukrajinec nebo robot. Právě tahle jistota mu umožňuje trvat na morálních hodnotách v politice.

Chcete se zbavit populistů a extrémistů? Dejte nižší třídě jistoty. Jinak díky vlastní frustraci nejdřív zlikvidují sami sebe a potom vás.

Zpět na kategorie

bottom of page