top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Sonda do vlastní bubliny

POSLEDNÍ OBRÁZEK SONDY CASSINI, těsně před shořením v atmosféře Saturnu!!!

S takovým komentářem sdíleli tuhle fotku tisíce lidí doma i v zahraničí. Na jednu stranu mě vnitřně těšilo, že se pro jednou taky sdílí něco z oblasti vědy. Na druhou stranu bych byl radši, kdyby se sdílely informace, které jsou pravdivé. A je mi jedno, kterého oboru se to týká.

Jestli jste stejně jako já vyrostli v ruce s Rodokapsy a obrázkovými encyklopediemi, musí vám být na první pohled jasné, že ta fotografie je nesmysl. Takhle prostě fotografie z vesmírných sond nevypadají. Takhle vypadají leda kolorované a silně upravené snímky (jako třeba u mlhovin), nebo čiré fantazie umělce-autora pro ilustrační účely, což byl i tenhle případ. Jak takové fotky vypadají skutečně, najdete níže.

Dokonale to ale ilustruje celý problém dnešního internetu: čím méně toho víte, tím snadněji budete sdílet něco, co je pro studovaného nebo alespoň znalého člověka očividná hloupost. Řeknete si "ok, nechal jsem se napálit, ale sdílel jsem hezkou fotku a nikomu jsem tím neublížil, ne?" A budete mít jistě pravdu. Ale i tak jste součástí problému, který možná jindy sami kritizujete.

Rozumná a věcná diskuze se dá vést jenom tam, kde obě strany pracují s fakty. Zbytečná diskuze začíná tehdy, když hrají první roli emoce. Jednou je to třeba emoce úžasu nad krásnou fotkou, jindy emoce strachu před domnělou hrozbou. Je to skutečně tak velký rozdíl?

Sdílet hoax z oblasti vědy je taková light verze stránky Fanklubu Tomia Okamury pro vzdělanou populaci. Sice tím nikoho nenaženeme k tomu, aby začal hlídkovat se psem kolem řeky v Nymburce, ale i tak se tím podílíme na "debilizaci" populace. Díky vlastní neznalosti oblbujeme svoje okolí, než se najde někdo, kdo musí jít a uvádět věci na pravou míru.

A protože tuhle fotku sdíleli právě často lidé z mojí nebo podobné sociální bubliny, co takhle sami sobě něco slíbit? Pojďme se hecnout a naučit se pochybovat. Pochybování je super věc. Nutí nás to přemýšlet. Nutí nás to hledat argumenty pro věci, které říkáme a také ty věci ověřovat. Ale hlavně - pojďme se navzájem vzdělávat! Něco jste se dočetli? Super, podělte se o to. Jenom široký rozhled a otevřená hlava se zdravou dávkou skepticismu nás může vytáhnout z marasmu informačního století.

...a pak taky ten Nymburk, no.

Skutečný poslední snímek sondy Cassini. Podobnost čistě náhodná! ;)

Zpět na kategorie

bottom of page