top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Melancholie, aneb štěstí v neštěstí

"Proč se víc neusmíváš?" "Ty musíš mít vždycky pravdu!"

"Proč se s námi nechceš bavit?"

"Proč furt všechno kritizuješ?"


Znáte to? Pak jste buď nesnesitelné bytosti, nebo jste možná postižení stejným rozpoložením jako já a 5 % světové populace: melancholií. Máte často pocit, že vás lidi okolo vnímají a chápou špatně. Ale bylo by nefér jim to zazlívat, protože ani vy sami sebe úplně dobře nechápete. Naštěstí už nás v minulosti dostatečně zkoumali na to, aby nám teď vysvětlili, proč se cítíme, tak jak se cítíme. Proto jsem pro vás přeložil jeden článek, ve kterém je to hezky shrnuto a přidal i pár poznámek pod čarou.


Perfekcionista


Jeden z definujících rysů melancholie je sklon k perfekcionismu. Melancholik by byl rád, kdyby věci byly tak, jak si přeje, a frustruje ho, když nejsou. Je idealista. Na lidi okolo, ale hlavně na sebe samotného, má nerealisticky vysoké nároky, což vede k neustálé frustraci z toho, že těmto nárokům on ani okolí nedostává. Kvůli tomu se často podhodnocuje a také bývá k ostatním kritický.(1)

Jeho vážné a odtažité vystupování je výsledkem neustálého vnitřního souboje mezi nedokonalým světem a touhou po dokonalosti. Je pesimistický, protože jeho vysoké nároky způsobují, že očekává to nejhorší. Nedokáže adekvátně reagovat na komplimenty, často je dokonce zlehčuje nebo úplně odmítá. Velmi se naopak viní za chyby, protože si dobře uvědomuje vlastní nedokonalost.


Na druhou stranu to melancholika vede k touze učit se, porozumět a znát do detailu každou drobnost, protože být ignorantem znamená odklonit se od cesty k dokonalosti. Nespokojí se s vysvětlením, že "to tak prostě je". Je zvídavý a klade velmi jasně cílené otázky, aby došel k hlubšímu porozumění problémů. Mívá vyšší IQ. Rád poslouchá hudbu. Miluje čísla, grafy, mapy, plánky, seznamy, novinky. Na druhou stranu je kvůli tomu často přehnaně analytický a neurotický, nebo dokonce ustrašený člověk. (2)

Je poměrně tvrdohlavý, protože nedokáže upustit od svých velmi promyšlených pohledů a standardů pro dokonalost a nenechá se nikým lehce zviklat.(3) Rozhodně nepůjde s davem. Melancholik má často názor velmi odlišný od ostatních, což může být způsobeno právě snahou vše si důkladně promyslet a vytvořit si tak mnohem objektivnější názor. Je vytrvalý a svou snahu těžko opouští, protože "dostatečně" pro něj nikdy není dostatečné. Chce perfektní výsledek. Než jedná, důkladně vše promýšlí a plánuje. Není to typ, který jedná impulsivně a naopak začne panikařit, když věci nejdou podle plánu.(4)


Mnohem snadnější je pro něj věci odmítnout nebo dokonce nenávidět, než je přijmout a milovat. Proto si zájmy a koníčky pečlivě vybírá a věnuje jim velkou pozornost, namísto toho, aby dělal mnoho věcí a často koníčky střídal. Často si stěžuje ale spíše proto, aby se politoval a ulevil si, než proto, aby něco (někoho) shodil nebo chtěl strhnout pozornost.

Má tendenci se hádat, protože jednoduše nemůže věci nechat být, pokud se mu zdají nesprávné. V hádce používá rozum, důkazy, logiku a vysvětlení pomocí analýzy a důkazů. Hádá se jenom proto, aby věci napravil. Nezajímá ho získání dominance. Hádka je pro něj čistě otázkou konkrétního problému, ne jeho ega.(5)


Introvert


Melancholik je nejvíc introvertní ze všech čtyř základních typů osobnosti. Vyhledává chvilky, kdy může být o samotě a tehdy je nejvíc uklidněný a uvolněný. I když se rád vídá s dalšími lidmi, stojí ho to spoustu energie, kterou znovu nabíjí, jen když je sám.(6)

Introverze vychází právě z jeho touhy po dokonalosti; velmi si totiž vybírá, s kým tráví čas, což jsou často lidé, kteří sdílí jeho pohledy a postoje. Ve společnosti jiných se necítí dobře. Nebude se bavit "jen tak s někým". Navíc jeho nízké sebevědomí vede k tomu, že je přesvědčený, že by se s ním ostatní stejně nebavili, protože přeci není tak zajímavý. Navzdory tomu někde v hloubi tuší, že je dokonce mimořádně zajímavý. Jakmile má možnost se s někým bavit v tichém a uvolněném prostředí, dokáže mluvit celé hodiny a baví ho sdílet myšlenky.(7)


Pomalu si vytváří přátele. Velmi dlouho zvažuje, zda někoho považovat za "přítele" spíše než jen známého, ale jakmile se rozhodne, je velmi loajální. Proto mívá malý okruh velmi blízkých přátel. Může působit sobecky, protože je raději sám se svými vlastními myšlenkami, než aby je sdílel s dalšími lidmi. Nerad sdílí i své věci a nerad je půjčuje, protože se o své věci pečlivě stará a obává se, že by se o ně ostatní tolik nestarali.


Citlivka


Melancholik je velmi emotivní. Hluboce ho dojímá krása ale také utrpení. Kvůli sklonům k perfekcionismu je snadné ho ranit. Jeho duševní rozpoložení připomíná křehkou sochu ze skla: pečlivě a dlouze tvarovanou, ale velmi lehce rozbitou a jen těžko opravitelnou, když ji někdo roztříští na kousky.


Pokud se mu něco velmi nelíbí, spíše se trápí nebo pláče, než aby se hněval. Není snadné ho rozčílit, ale jakákoliv taková emoce mu vydrží velmi dlouho. Pociťuje zášť, protože pokud ho někdo zklame - čili nenaplní jejich očekávání - těžko ta stejná osoba očekávání záhy naplní, aniž by se drasticky změnila. Není agresivní a raději utíká ze situací, které ho frustrují. Pokud chce někomu cokoliv oplatit, vymyslí to tak, aby v člověku vzbudil pocit viny, než aby ho jednoduše urazil.

 

Poznámky:

  1. Nejčastější důvod, proč něco kritizuji je to, že to není tak dobré, jak si myslím, že by to mohlo být a vytáčí mě, že si ostatní vystačí s tím, že je to "good enough".

  2. Od malička jsem chtěl vědět všechno o všem. Bohužel to má i stinnou stránku. Protože člověk nevěnuje tolik pozornosti jedné věci, nakonec ví "trochu o všem" ale nic pořádně.

  3. Ty musíš mít vždycky pravdu." Tak většinou končí výměna názorů. Moje snaha ale není vyhrát, nýbrž donutit druhou stranu přijít s takovým argumentem, který by mě přesvědčil.

  4. Tohle vede k absurdním situacím, kdy jsem frustrovaný z toho, že se náhle mění plán, ačkoliv je nový plán mnohem lepší.

  5. Velmi často přistihnu sám sebe, že diskutuji s někým, kdo má stejný názor jako já a oponuji mu, ne proto, že bych s ním nesouhlasil, ale proto, že nesouhlasím s tím, jak ke svému postoji došel.

  6. Lidi se často myslí, že introvert by nemohl být zpěvák, moderátor... že by přeci nemohl vystupovat na pódiu. To ale není pravda. Introvert může být velký showman, jen ho to stojí ohromné množství sil.

  7. Chcete-li se bavit s melancholikem, izolujte ho. On za vámi málokdy sám přijde, zejména, když budete v hloučku dalších lidí. Nebudete litovat.


Zdroj:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Melancholik

  • https://temperaments.fighunter.com/?page=melancholic


Štítky:

Zpět na kategorie

bottom of page