top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

NEJLEPŠÍ ZPŮSOB, jak si uvědomit svoji maličkost (a vrznout si).

Až budete letos ohromovat nějakou bábovku (nebo buchťáka) tím, že dokážete na noční obloze najít Velký vůz a Kasiopeu (což - nalijme si čistého vína s vodkou - umí každý, kdo při učení abecedy neskončil u "V"), můžete nastalou chvíli romantiky dokořenit adekvátní dávkou nihilismu (vrrr, sexy).

Kousek blíže k horizontu od onoho "dabl jů" je totiž souhvězdí Andromedy, které schovává jedno rozkošné překvapení. U nejvýše položené z jeho hvězd uvidíte vaším modravým okem cosi, co připomíná malou bílou šmouhu. Když pak jako správní jinoši vytáhnete z žebradla ještě váš voyerský kárl-cajs z desetinásobnou magnifikací ("Magnifikace? Áááách, ty jsi tak chytrý, Stýve!"), mráček se změní ve větší mráček s jasným bílým středem.

To, na co společně brejlíte, má ale k mráčku daleko. Je to galaxie s katalogovým názvem M31 (Messier) a je to náš nejbližší soused. Tak blízký, že ho vidíte i bez optiky. Tak blízký, že se s námi jednoho dne srazí a společně s Mléčnou dráhou vytvoří jednu obří supergalaxii. Prostě takový ten soused, se kterým sdílíte balkon a dělí vás jen tenká proutěná zástěna. Zástěna vzduchoprázdna a nicoty ("Ach, Stýve!" "Klid, bejby, ještě jsem neskončil.").

Ten malý mráček na obloze je objekt, který je tak vzdálený, že se do něj člověk pravděpodobně nikdy nepodívá. Světlo z něj k nám letí 2 537 000 let. Možná právě teď koukáte na podobného romantika, který sedí se svou spřízněnou duší pod noční oblohou a nevědomky kouká na vás.

...jenže nezná slovo "magnifikace". Takže si nevrzne. A i kdyby znal, stejně už je 2 536 920 let po smrti.

Ale vy to slovo znáte!

Není zač.

Zpět na kategorie

bottom of page